Harini dok mengusha2 resepi Sagu Gula Melaka, dapat la beberapa resepi dari beberapa Blog.. so sy pon Modified la ikot selera sendiri.. jom tengok resepi..
1/2 cawan Sagu mata ikan (yang kecik)
1 1/2 cawan air
sedikit sirap
Daun pandan
>>sagu tu rendam dulu setengah jam, buang air nye dan masak la smpai x da putih2 kt tengahnya 2.. masukkan dalam mangkuk2, sejukkan. (tp sy lebih suka msk gn lebih air dan tapis, walaupun rsa cm membazir sket sbb tapis kuar air yg berkanji-pekat, tp yg bertapis ni rasa nak makan banyak..sbb x muak.. hehehe..)
Bahan B
1 tin susu cair.
+- 3 sudu susu pekat
sedikit garam
daun pandan.
>> masak smpai mendidih manja.. sejukkan.
Bahan C
5-10 sudu gula merah.
2-3 sudu gula.
Setengah cawan air
daun pandan
>> masak sampai mendidih buih agak halus. then sejukkan.
Hiasan
>> buah-buahan dalam tin.. yg dah siap potong2 2.. kalo rajin leh letak tapai pulut jugak.. kasi lg best.. hehe.. ble makan, terasa manis2 buah 2.. sejuk plakk.. Nyamannn.. :)
Cara:
masukkan buah2 tin kedalam mangkuk yg dah berisi sagu tu, masukkan susu cair yg dah sejuk, masukkan pekatan gula merah.. simpan dlm peti ais sampai sejukkk..nk cepat kat beku 2 leh setengah jam.. bleh la ngapp sejuk2.. sedaappp.. :p hehe.. betol la sedap..
resepinya sy Google dan Modified suka hati.. suke.. suke.. suke.. jap gi sy bg link eh rujukan2 resepi best tuh.. haaa.. jom layan gambar dulu.. :)
Nampak macam ape? macam serabut kan.. hehe.. ni x masuk peti ais lagi ni.. tp skang dh abis dah.. :p
Rujukan yg bertanggungjawab jd sagu gula merah ni SINI, SINI dan SINI.. terima kasih ye.. :)
Tp nama Sagu ni asalnya Sagu Gula Melaka dan Sagu Berkuah.. tp sbb ai pakai gula merah, jadilah Sagu Gula Merah.. Ngeh ngeh ngeh.. :p
cuma buah tu jelah boh teringat dari resepi TV Al-Hijrah msa buke2 pose aritu.. yg TH Hotel taja tu.. tp dia boh tapai pulut gak.. dah beberapa kali dah buat tapai pulut konon nak buat ni.. asek x terbuat je, dan tapai licin dlu.. hehe.. harini tegar buat jgk.. :) len kali la boh tapai.. :)
nak cuba? silakan... sdp sdp sdp..
yg ni rupe lain sbb letak dalam peti ais dulu asing2 bakinye.. sekali masuk mangkuk, gini rupenye.. ooo.. kene sejukkan dulu rupenye baru jadi bentuk2.. hehe..
No comments:
Post a Comment