Thursday, 23 October 2014

Sira labu kurang manis.

Bukak FB.. Sesak nafas rase.. Banyaknye benda negatif n x perlu tersebar di sana.. Fitnah sana fitnah sini, x kurang yg menyebar, yang marah, yang menyokong Dan mcm2 lagi.. Memang sesak.. Bukak Blog lah pulak.. X sesesak FB nun.

Semalam dok fikir2 apa nak buat dengan labu yang dah lama tersimpan. Masakan yg senang n x perlu santan.. Tiba2 teringat sira labu.. Bantailah buat sira labu.. Sedap jugak tuh.. Cuma buat kurang manis dan pakai lebih gula merah.. Dlm nya masih lemak2 labu.. Kt luar ad rasa manis gula merah.. InshaAllah x terkena kencing manis klo makan 1, dua ketul sekali hadap tu..

Cara buat memang simple.. Main campak2.. Sebelum campak tu, potong2 le dulu labunye ye.. Caranya:

1) Rendam labu yg dah dibersihkan n dipotong dengan air kapur makan setengah jam ( sy rendam 10 min je kot). Lepas tu bersihkan elok2.. (Pakai setengah biji labu yg kecik aje)

2) masukkn potongan labu dlm periuk @ kuali. Taburkan gula merah/gula pasir/ gula melaka/ Nissan sesedap rase ikot nak manis camane.. ( sy msukkan 2 sudu gula merah, 1 sudu gula pasir lbih kurang). Masukkan beberapa sudu air, dan jugak daun pandan bg wangi.. :)

3)masak le dgn api sederhana perlahan selama sejam.. Smpai agak kering. Labu pun mengeluarkan air sendiri jgk bila masak tu.. Ada org x letak air pun.

Dah masak semua boleh la ngap ye.. Sekian.. :p

Jgn makan manis2 banyak ye.. Kene kencing manis naya pulak.. Nauzubillah.

Ni gambar arini.. 2 dah kena makan.


Till then, babai..




No comments:

Post a Comment